George Johansson skriver

Om George Johansson

1946-1962: Racerförare… eller pilot…?

När George Johansson var tio år, 1956, hade han två alternativa karriärer till författandet han redan påbörjat 1954, med en mycket kort science fictionberättelse: Han skulle köra racerbil (Maserati helst) och sen kunde han tänka sig att bli pilot hos Pan Am, också. Boeing Stratocruiser, skulle han spaka, tänkte han. Nu blev det inte så, och tur är väl kanske det.

1962-1976: Motorjournalist

När George insåg att ingen verkade intresserad av att betala honom för att köra racerbil… men att det däremot var möjligt att skriva om motorsport, så började han genast med det år 1962 i den då nystartade tidningen Bilsport. Några år senare, fortfarande skolpojke gick George över till tidningen Fart.

Under fem år i början på 1970-talet följde George Johansson Formel 1, från Monza till Anderstorp, från Long Beach, USA till Nuburgring i Tyskland. Ronnie Peterson, den svenska racerföraren fick givetvis mycket uppmärksamhet och George reste med honom och skrev om hans framgångar och motgångar i Aftonbladet och Teknikens värld.

1976-2012 Mulle Meck, mojänger och molijoxer

Runt 1976 var George (tillfälligt) mätt på Formel 1 och resor. I början på 1990-talet började en figur som George döpte till Mulle Meck att ta alltmer plats i hans arbetsliv. Och han pockar fortfarande på en viss uppmärksamhet med sina mojänger och molijoxer, vid sidan av allt annat George vill hinna med att berätta. Bilskriverierna finns också att läsa i tidningen Gran Turismo, ett slags sentida Fart. Så kan det också gå.

Fotnot:

Sin första berättelse från 1954 minns George ordagrant. ”Kapten Brent stod vid spakarna på rymdkulan.” När han kommit så långt (och ritat en bild på rymdkulan med blyerts i skrivblocket) ringde Classe Nilsson på dörren till Västmannagatan 11a, 3 trappor, Vasastan, Stockholm, Jorden, Solsystemet, Vintergatan, Universum.

Classe ville lattja. Hade en tennisboll i handen. ”Spela ränna”, kanske. Sen blev det aldrig av att George skrev färdigt berättelsen, förrän nu, snart 60 år senare. Han funderar nu på den andra meningen, säger han.